Categories: Top

Ladislav Dušek prohlásil, že nemoci věnujeme zbytečně mnoho pozornosti: jsme v situaci, kdy bychom se měli s tím naučit žít a chovat se k ní jako k běžné respirační nemoci

O tom, jak se vyvíjí situace s novým typem koronaviru promluvil ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek. Je přesvědčen, že nemoci věnujeme zbytečně mnoho pozornosti a musíme covid-19 vnímat jako obyčejnou respirační chorobu.

„Jsme v situaci, kdy už bychom neměli vyhlížet nějaké potenciální body zlomu, ale kdy bychom se měli s nemocí naučit žít a chovat se k ní jako k běžné respirační nemoci, byť potenciálně nebezpečné,“ uvedl Ladislav Dušek pro server Aktuálně.cz.

Zdroj: idnes.cz

V posledních dnech byl zaznamenán citelný nárůst nemocných. Ladislav Dušek však říká, že to není žádná známka toho, že se situace zhoršuje.

Zdroj: zdravotnickydenik.cz

Dle odborníka důležitým údajem jsou hospitalizované pacienti a těch je nyní velmi málo ve srovnání s jarním obdobím. Navíc hygienické stanice stíhají pochytit všechna ohniska a koronavirus se nešíří nekontrolovatelně.

Většina nových pacientů jsou mladí lidé, kteří nemají žádné příznaky onemocnění nebo její průběh je velmi lehký. „Vlastně se o nich dá říct, že nejsou nemocní,“ tvrdí Dušek.

Zdroj: zdravotnickydenik.cz

To, že teď přibývá o trochu větší počet pozitivních případů je důsledkem rozvolňování. Přední koronavirový statistik dodává, že se lidé k normálnímu životu po karanténě vraceli postupně, a proto nějakou dobu to trvalo, než začali znovu chodit do kin či divadel.

Dušek také řekl, že se počet pacientů s koronavirem zřejmě zvýší na podzim, kdy se covid-19 setká se sezónní chřipkou. Nemusí to ale ihned znamenat zhoršení situace.

Zdroj: uzis.cz

V tomto případě by zdravotnici museli zaznamenat velký počet hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem onemocnění. Musela by se také zvýšit i úmrtnost. Odborník zatím ale nemá predikce, jak to bude na sto procent vypadat.

Podle Duška nyní nemoc má mírný průběh zřejmě kvůli tomu, že lidé jsou více venku a dostávají menší dávku viru, když ho vdechují. Změnit se to může, když se lidé na podzim vrátí do uzavřených prostorů.

Zdroj: irozhlas.cz

Nakonec Ladislav Dušek dodal, že se kolem koronaviru odehrává velké mediální show, které označil dokonce za reality show. Myslí si, že není správné, když se denně mluví všude kolem píše o počtu nově nakažených, ale nepíše se, že to jsou většinou lidé bez žádných příznaků.

Zdroj: irozhlas.cz

Odborník říká, že společnost musí začít vnímat koronavir jako obyčejnou respirační chorobu, se kterou nyní musíme žít, protože nikam nezmizela a blízké budoucnosti nezmizí.

Zdroj: ihned.cz

Jana Dvořák

Recent Posts

Pákistánská „snacha“ Machálkové navštívila Prahu: ukázala jí sníh, učila ji česky a teď pěje na ni ódy

Na podzim roku 2022 odjel syn Leony Machálkové a Bořka Šípka Artur studovat vysokou školu…

2 hodinami ago

Eva Burešová s novou image: Hvězda Zoo překvapila krátkými šedivými vlasy

Herečka Eva Burešová se asi chystá dobýt hudební svět. Burešová se s Primou podle Super.…

3 hodinami ago

Vášní k motorkám se netají ani Eva Pavlová: První dáma se pochlubila zajímavými snímky

59letá první dáma Eva Pavlová je zkušená řidička, jezdí už více než čtyřicet let. Upozorňuje…

4 hodinami ago

Kate bojuje s rakovinou a přišel další úder: tohle nemocnou princeznu rozruší

Princezna Kate Middleton minulý týden zveřejnila video, ve kterém se svěřila s těžkou diagnózou. Tato…

4 hodinami ago

Emma Smetana se zastává Tomáše Kluse a vyzývá k soucitu: „Omlouvám se a stydím se“

Emma Smetana nedávno vyjádřila podporu Tomášovi Klusovi. Zpěvačka se na Instagramu postavila na obranu Tomáše,…

5 hodinami ago

Radek Banga oslaví s manželkou 15. výročí vztahu: jak vypadá jeho osudová láska

Radek Banga bude 4. dubna určitě slavit. Je to pro něj výjimečný den. Poprvé políbil…

5 hodinami ago