Categories: Top

Epidemioložka Renata Ciupek žádá o změně systému: „Jsme na pokraji sil. Personál je vyčerpaný a brzy nebude, kdo by řešil závažné případy,“ je to dle Ciupek způsobeno příliš silnou medializací denních přírůstků

Hygienická služba na Jižní Moravě nestíhá trasovat osoby, které kontaktovali s nakaženými pacienty. Mnoho lidí se také chce otestovat bez nařízení. Je to dle epidemioložky Renaty Ciupek způsobeno příliš silnou medializací denních přírůstků.

Zdroj: novinky.cz

Ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek tvrdí, že zaměstnanci jsou na pokraji sil a mají několikadenní skluz. Situace se prý musí změnit, jinak jejich práce nebude mít smysl.

Chce, aby média přestala děsit lidi denními zprávami o počtu nakažených. To by mohlo situaci trochu uklidnit. Dle epidemioložky do odběrových centrů často chodí lidé, kteří nemají příznaky onemocnění, ale jsou vyděšení.

Zdroj: blesk.cz

Kraj to zatím nepodporuje a jihomoravský koordinátor pro péči o nakažené koronavirem Vladimir Šrámek řekl, že každý člověk má mít možnost otestovat se.

Připravuje se ale nový plán, dle kterého nemocnice budou testovat lidi, kteří mají doporučení od praktických lékařů či hygieniků.

Zdroj: echo24.cz

Soukromé laboratoře se pak zacílí na samoplátce, kteří se chtějí dobrovolně otestovat. Rovněž se v kraji řeší možnost navýšení testovací kapacity.

Po kraji by také měl jezdit minibus a testovat lidi. Provozní doba minibusu bude minimálně 5 dnů v týdnu. Odběrová místa budou určení po dohodě s krajem.

Zdroj: irozhlas.cz

Renata Ciupek říká, že přibývá počet bezpříznakových pacientů a tím pádem roste počet jejich kontaktů. Hygienici se nyní snaží zajišťovat pozitivní případy dle potenciálního rizika. Jedná se o rizikové skupiny občanů.

„Personál je vyčerpaný a brzy nebude, kdo by řešil závažné případy,“ prohlásila Ciupek s tím, že kromě koronaviru se tým zabývá i jinými onemocnění.

Zdroj: idnes.cz

Aktuálně v kraji je více než 800 nemocných pacientů, přibližně 40 z nich potřebují péči v nemocnici a 4 jsou ve vážném stavu.

Vláda chce nějakým způsobem hygienikům pomoct a zavede tzv. sebetrasování, kdy lidé budou hlásit rizikové kontakty.

Zdroj: drbna.cz

Vytíženy jsou i nemocnice, kterým dochází testovací kapacita. Tu plánují zvýšit, protože do konce září jsou vyčerpány všechny termíny.

Jana Dvořák

Recent Posts

Manžel Patricie Pagáčové se vyjádřil k rozchodu s herečkou: „Bohužel nám to nevyšlo“

Spekulovalo se o manželské krizi, ale nyní herečka Patricie Pagáčová a její manžel Tibor Pagáč…

13 hodinami ago

Dcera Simony Postlerové se rozloučila s maminkou: „Jste tam nahoře s tátou zase spolu“

Simona Postlerová opustila tento svět v neděli 5. května. Poslední rozloučení s herečkou proběhlo v…

14 hodinami ago

Nečekaný konec: Patricie Pagáčová se po pěti letech rozvádí s manželem

Manželství herečky Patricie Pagáčové se po pěti letech rozpadá. Informaci o rozchodu herečka sama potvrdila…

15 hodinami ago

Petr a Eva Pavlovi si nenechali ujít hokejový zápas: První dáma se vyfotila s Jaromírem Jágrem

Hokej patří k nejoblíbenějším sportům v Česku. Květen je pro hokejové fanoušky výjimečný, protože se…

15 hodinami ago

Petra Křivková-Svoboda by v sobotu oslavila s manželem 5. výročí svatby: Místo oslav se s ním musí rozloučit

Koncem tohoto týdne by Petra Křivková-Svoboda oslavila s manželem 5. výročí svatby, ale bohužel v…

18 hodinami ago

Iva Kubelková vyrazila s dcerami do společnosti: „Jste jak tři sestry. Nepadaly jablíčka daleko od stromu,“ píší fanoušci

Iva Kubelková občas chodí na akce se svými dcerami Natálií a Karolínou. V neděli dámy…

20 hodinami ago