Categories: Top

„Rekordmankou je paní, která byla pozitivní osmnáctkrát“: v Česku je spousta falešně pozitivních lidí nakažených COVID-19

K ukončení izolace bezpříznakových osob nově nebude potřeba negativní test na COVID-19. O tom se v pátek rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví. Podle epidemiologa a vedoucího pracovní skupiny pro rozvolňování opatření Rastislava Maďara je totiž řada lidí falešně pozitivních. „Rekordmankou je paní, která byla pozitivní osmnáctkrát,“ říká.

Zdroj: businessinsider.com

K takovému rozhodnutí vedli výsledky poměrně velkých studií z různých zemí, třeba z Tchaj-wanu, Singapuru nebo i Německa. Z nich vyplývá, že pravděpodobnost, že bude pacient dva týdny po prvních příznacích nebo po pozitivním PCR testu infekční, když nemá žádné klinické příznaky, je prakticky nulová. A to přesto, že má pozitivní takzvaný PCR test.

Zdroj: cshl.edu

Někteří pacienti falešně pozitivní a to je způsobeni tím, že PCR test detekuje fragmenty genetické informace viru. Ten buď je, nebo není životaschopný, to už ale PCR test neukáže. Když virus životaschopný není, pacient už nepředstavuje riziko nákazy a jeho izolace se prodlužovat nemusí. Rekordmankou je paní, která byla pozitivní osmnáctkrát. Je přitom prakticky vyloučené, aby byla po takové době infekční. Přesto musí zůstávat v izolaci.

Zdroj: cshl.edu

Kvůli tomu hrozně natahuje doba „léčby“ u lidí, kteří neměli žádné příznaky. Byli stále vedeni jako nemocní, přitom nikdy de facto nemocní nebyli. Pouze byli na prvním PCR testu pozitivní a potom se u nich střídaly pozitivní výsledky s negativními. Podmínkou ukončení izolace totiž byly hned dva negativní PCR testy. Ale to neznamená, že po takové době je daný člověk stále infekční. Pouze má tato metoda testování limity a z hlediska infekčnosti je člověk falešně pozitivní.

Zdroj: itnonline.com

Pravděpodobnost, že je bezpříznakový člověk infekční čtrnáct dní po prvním pozitivním testu, je extrémně nízká, dalo by se říct nulová. Jedná se o osoby úplně bez příznaků nebo s mírnými potížemi, které vymizí alespoň 4 dny před koncem izolace.

Například zahraniční autoři zjistili, že největší šance nakazit někoho je dva až tři dny před prvními příznaky. Dále v době jejich nástupu a další týden až maximálně 10 dní.

Zdroj: aa.com.tr

Dalo i zjišťovat jakou formu viru test zachytil. To umožňuje kultivace na médiích, ale to trvá jeden až dva týdny. I když stojí polovinu toho, co PCR testy, stálo by to velké množství času. Kvůli omezené laboratorní kapacitě to není plošně aplikovatelná metoda.

Zdroj: bioopticsworld.com

Jedna z prvních věcí, které vás učí v rámci studia na medicíně, je, že nic neplatí na sto procent. Člověk, kterému takto karanténa skončí nejspíš infekční nebude — je to vysoce nepravděpodobné a přínosy tohoto rozhodnutí vysoce převyšují takovouto případnou nejistotu.

medvedieva@email.cz

Recent Posts

Ester Janečková se ukázala v novém účesu, fanoušci jsou nadšení: „Kočka“

Moderátorka Ester Janečková vítá jaro velkou proměnou. Na Instagramu ukázala nový účes a fanoušci i…

2 hodinami ago

Lucie Vondráčková prý bude hvězdou letošního StarDance: co prozradil zdroj a jak reagovala herečka

Každý díl 12. řady taneční soutěže StarDance sledovalo v průměru 1,5 milionu lidí starších 15…

2 hodinami ago

Eva Perkausová plánuje návrat na Primu: Moderátorka prozradila, kdy se na ni diváci mohou těšit

Na konci ledna se Eva Perkausová podruhé stala maminkou, narodil se jí syn Arian. Moderátorka…

4 hodinami ago

Po konci v Survivoru se Ivana Jirešová chtěla setkat s dcerou: Sofie strávila tři měsíce v psychiatrickém zařízení, přiznala problémy

Ivana Jirešová se letos zařadila mezi účastníky soutěže Survivor Česko & Slovensko. Nedávno vyšlo najevo,…

4 hodinami ago

Zklamání pro Bagárovu: Svatba se ruší, měla se konat letos v létě

Zpěvačka Monika Bagárová se musela vyrovnat s nepříjemnou zprávou. Svatba její mladší sestry Natálie, plánovaná…

19 hodinami ago

„Jaký to je bez těch líčidel a makeupu“: Tereza Brodská ohromila fanoušky novou fotkou

Tereza Brodská je známá herečka, která se herectví věnuje od dětství. Dvakrát za svou kariéru…

19 hodinami ago