Categories: Top

„Své země se nevzdáme“: Lukašenko řekl, že Rusko na první žádost poskytne Bělorusku komplexní vojenskou pomoc

Prezident Běloruska Alexander Lukašenko řekl, že zahraniční zprostředkovatelé nejsou potřební k vyřešení situace v zemi, ale zároveň na první žádost poskytne Rusko komplexní pomoc při zajištění bezpečnosti Běloruska v případě vnějších vojenských hrozeb.

Zdroj: BBC.com

Lukašenko to řekl dnes na setkání v Centru pro strategické řízení na ministerstvu obrany Běloruska po telefonickém rozhovoru s Putinem.

Zdroj: Rbc.ru

„Pokud jde o vojenskou složku, máme dohodu s Ruskou federací v rámci unie států bývalého sovětského svazu CSTO. To jsou okamžiky, které odpovídají obsahu této dohody. Proto jsem dnes s prezidentem Ruska vedl dlouhou a podrobnou konverzaci o situaci. Musím říci, že jsem byl dokonce trochu překvapený – je naprosto oddaný tomu, co se děje, – Lukašenka citují noviny BelTA. „A my jsme s ním souhlasili: na naši první žádost bude poskytnuta komplexní pomoc k zajištění bezpečnosti Běloruské republiky.“

Zdroj: Rbc.ru

Lukašenko zároveň prohlásil, že Bělorusko má svou vlastní vládu vytvořenou podle ústavy a země, které se v současné době snaží jednat jako prostředníci, by měly nejprve uvést věci do pořádku.

„Pomalu začínají nebo nadále vyhrocují situaci v naší společnosti. Musíme pracovat společně. Řekl jsem to mnohokrát. Chci jen znovu říci, že z toho nic nevyjde. Nikomu naši zemi nedáme. Situaci máme pod kontrolou a tak jí i udržíme “řekl Lukašenko.

Zdroj: Dw.com

Současně ústředí druhé kandidátky na prezidenta Běloruska Sviatlany Tsikhanouskaya se sídlem v Litvě oznámilo začátek vytvoření koordinační rady pro přenos moci.

Zdroj: Kp.ru

„Začínáme s vytvářením koordinační rady. Jedná se o rozšířenou pracovní skupinu nejuznávanějších členů společnosti, která by měla projednat a vyvinout bezpečné a stabilní mechanismy k zajištění přenosu moci, “- uvedla ve svém prohlášení, které v sobotu zveřejnila tiskové oddělení kandidátky na prezidenta země.

Zdroj: Inter-press.by

Uvádí se, že začala přijímat žádosti od potenciálních členů rady.

Připomeňme, že ministři zahraničí 27 členských států EU včera oznámili, že výsledky prezidentských voleb v Bělorusku byly zmařeny a Evropská unie je nepřijímá.

Mimochodem, litevské ministerstvo zahraničí dnes označilo Lukašenka za bývalého prezidenta. Tuto formulaci použil litevský ministr zahraničí Linas Linkevicius, když komentoval Lukašenkovu výzvu k Putinovi.

„Bývalý běloruský prezident nyní žádá Putina o pomoc. Proti komu? Proti svým vlastním lidem, kteří nosí květiny na ulici? Je to opravdu velké zahraniční spiknutí žít v paralelním světě a být připraven všechno obětovat.“ napsal Linas Linkevicius na svém Twitteru.

Je třeba poznamenat, že dnes v celém Bělorusku probíhají pokojné demonstrace, lidé chodí do ulic s květinami, balónky a v mnoha podnicích se konají stávky.

Také v Minsku se rozloučili se zesnulým protestujícím Alexandrem Taraikovským – na kanálu aplikace Telegram bylo zobrazeno video, které na rozdíl od tvrzení, že zemřel na explozi bomby, může naznačovat, že byl muž zastřelen zvláštními silami.

Tanya Goncharenko

Recent Posts

Besky z MasterChefa a Adam Vacula posunuli svůj vztah dál: Partneři udělali další důležitý krok

Veronika Beskydiarová alias Besky se proslavila v roce 2021, kdy se probojovala do finále MasterChef…

36 minutami ago

Ilja Prachař: 100 let od narození nezapomenutelného českého herce

30. dubna 2024 si připomínáme 100. výročí narození Ilji Prachaře, jednoho z nejpopulárnějších českých herců.…

43 minutami ago

Petr a Alice Jandovi se kvůli těhotenství mohli rozvést už před 15 lety: Dali tomu ale poslední možnost

Petr Janda se v roce 2005 potřetí oženil. Alice Jandová se slavným rockovým zpěvákem a…

2 hodinami ago

Kristýna Ryška řekla exmanželovi, aby nebyl s žádnou herečkou: Matěj se však oženil s Evou Podzimkovou

Kristýna Ryška se herectví věnuje od dětství a proslavila se rolí They Nekonečné v seriálu…

3 hodinami ago

Chůva Artura Štaidla prozradila, že ho viděla naposledy před 10 lety: „Bolí to, ale snažím se to pochopit“

Slavná zpěvačka Iveta Bartošová měla jediného syna Artura Štaidla. Nemohla se o dítě neustále starat,…

4 hodinami ago

Natálie a Denisa Grossovy strávily se svými partnery dovolenou v Paříži: oba páry vypadají zamilovaně

Sestry Natálie a Denisa Grossovy spolu často chodí na různé akce, ale také spolu cestují.…

19 hodinami ago