Categories: Top

Ministr Jan Blatný promluvil o Vánocích: Epidemiologická situace v Česku se zlepšuje a bude s vládou diskutovat o tom, jak by mohlo vypadat vánoční období

Koronavirus v naší zemi nikam nezmizel, ale přesto se ukazatel podle systému PES snižuje na třetí stupeň. Pokud vše bude pokračovat podobným způsobem, může brzy přijít další rozvolňování opatření. Nejbližší termín, kdy by k tomu mohlo dojít, je 30. listopadu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný také řekl, že tradiční prvky Vánoc určitě budou mluvil o vánočních stromcích a kaprech.

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová na páteční tiskové konferenci uvedla, že ministr zdravotnictví Jan Blatný hodlá ve vládě projednat období před Vánocemi.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Chtěl diskutovat o fungování vánočních trhů a podobně, protože velmi brzy bude Den svatého Mikuláše a za chvíli přijdou i Vánoce.

„Komunikujeme dále ta pravidla, která by měla být v souladu s platným stupněm systému PES v té době a budeme je prezentovat příští týden,“ řekla Jarmila Rážová.

Dodala ale, že všichni určitě budeme mít na Vánoce vánoční stromeček a kapry. Ale jaká opatření budou fungovat během Mikuláše, to se dá říct za týden.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Epidemiologická situace v Česku se zlepšuje, ale je ještě brzy hovořit o nějakých významných vítězstvích. Rizikové skupiny zatím nejsou dostatečně chráněny.

Počet případů infekce klesá, ale je to pomalý proces. Reprodukční číslo ještě mírně kleslo a nyní je 0,7. To je určitě dobrý ukazatel.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek řekl, že bezpečným podílem pozitivních testů je 5 procent. Zatím je tento ukazatel větší.

Nyní je podle něj problém, že asi každý den je kolem 1 tisíce případů nákazy lidí starších 65 let. Počet hospitalizací se ale naštěstí snížil.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Bylo by dobré, kdyby reprodukční číslo zůstalo na úrovni 0,7 nebo méně. To by znamenalo velmi pozitivní scénář vývoje událostí.

Předpokládá se, že v pondělí se index v systému pes sníží z 5. na 4. úroveň. Pokud se tak stane, dojde k určitému zmírnění opatření.

Ilustrační foto Zdroj: youtube.com

Například do škol se vrátí část žáků a studentů, o tom už mluvil ministr školství Robert Plaga.

Ke rozvolňování opatření navíc může dojít ještě rychleji, než se čekalo. Jan Blatný uvedl, že pokud se situace bude vyvíjet dobře, mohl by index za týden klesnout až na 3. stupeň.

PSALI JSME: „MÝM ÚKOLEM JE CHRÁNIT PRINCIPY PRÁVNÍHO STÁTU“: SLOVENSKÁ PREZIDENTKA ZAREAGOVALA NA OTEVŘENÝ DOPIS ROBERTA FICA

PŘIPOMÍNÁME: „UHÁNĚL MĚ ASI DVA MĚSÍCE“: LUCIE VONDRÁČKOVÁ PROMLUVILA O TOM, JAK VZNIKLO SPOJENÍ SE SÁMEREM ISSOU A KDY BUDE PREMIÉRA KLIPU

Jana Dvořák

Recent Posts

Agáta Hanychová promluvila o čtvrtém dítěti: Jan Bendig připustil, že by to mohla být dvojčata

Agáta Hanychová a Ornella Koktová ve svém společném podcastu mluví o různých tématech, občas zvou…

2 hodinami ago

Veronika Žilková o obnovení vztahu Korduly a Damiana: „Jsou Romeo a Julie“

Před měsícem vyšlo najevo, že Kordula Stropnická znovu chodí se svým bývalým přítelem Damianem. Její…

4 hodinami ago

Berenika Kohoutová oznámila radostnou novinku: čeká druhé miminko

Berenika Kohoutová na Instagramu se svými fanoušky podělila o změnách v životě a to zajímavým…

4 hodinami ago

Josef Dvořák dnes slaví 82 let: fatální zamilovanost a hořký konec velké lásky

Legendarní herec Josef Dvořák dnes oslavuje 82. narozeniny. Diváci ho znají z nesčetných filmových, televizních…

6 hodinami ago

62 letý Pavol Habera oblékl své legendární kraťasy: „Bože, ty nohy,“ rozplývají se fanynky

Legendární zpěvák Paľo Habera i ve svých 62 letech je stále ve skvělé formě. Pravidelně…

6 hodinami ago

Spekuluje se, zda Andrej Babiš chodí s Alenou Schillerovou: Co na to exministryně financí

Koncem minulého týdne manželé Andrej a Monika Babišovi oznámili rozchod. Spousta lidí si myslí, že…

6 hodinami ago