Categories: Top

Výzkum ukázal, že dvě třetiny občanů nešlo na test, i když měli příznaky koronaviru nebo byli v kontaktu s nakaženou osobou

Výsledky průzkumu Život během pandemie ukázaly, že většina lidí, kteří během posledního měsíce byli v kontaktu s osobou nakaženou koronavirem nebo měli příznaky onemocnění nešli na test. Jsou to dvě třetiny dotazovaných.

Celkem s nemocnými kontaktovalo nebo měli příznaky 14 % lidí, kteří se průzkumu zúčastnili. Údaje na sociálních sítích uvedl sociolog Daniel Prokop z agentury PAQ Research, která se na výzkumu podílela.

Zdroj: gettyimages.com

Účastní se průzkumu celkem 2 200 respondentů, kteří každých několik týdnů poskytují informace o svém pohybu, příznacích či kontaktech.

„Čtrnáct procent lidí nám říká, že bylo v posledním měsíci v osobním kontaktu s nakaženým nebo mělo typické příznaky covidu jako je ztráta čichu či chuti,“ píše sociolog s tím, že pouze 5 % z nich šlo na test.

Kontaktem se podle výzkumu má na myslí setkaní osob, které trvalo minimálně 5 minut. Hygienici však mají standart 15 minut a záleží na tom, jestli si lidé v této situací chránili dýchací cesty.

Dle Prokopa se více testují lidé, kteří nemají práci nebo mají home office. Jedná se nejčastěji o obory IT, státní správu či finance.

Zdroj: youtube.com

Potvrzuje to podle sociologa, že lidé nechodí na testy, protože se bojí, že nebudou moci pracovat. Zaměstnavatel se naopak bojí, že ztratí pracovní sílu.

Mlada fronta Dnes uvedla, že během druhého týdne v říjnu 19 753 lidí, kteří byli poslání na test, na něj nedorazili. Posílali je tam hygienici a praktičtí lékaři.

Zdroj: gettyimages.com

Daniel Prokop je přesvědčen, že vláda musí lidi motivovat, aby se nechali testovat. Jednou z cest je zvýšení částky vyplacené mzdy pro zaměstnance, kteří musí do karantény či izolace. Musí se tím pádem zvážit refundace zaměstnavatelům.

Dalším problémem, který je prý potřeba vyřešit – dostupnost testování. V některých regionech to lidé mají daleko k odběrovým místem.

Zdroj: youtube.com

Průzkum se zabývá od března skupinou respondentů. Sledují jejich vývoj sociálního chování, a jak problémy spojené s koronakrizí dopadají na jejich životy.

PSALI JSME: PODLE ROMANA PRYMULY JE ROZVOLŇOVÁNÍ OPATŘENÍ PŘÍLIŠ BRZY: STÁT ZATÍM NEKONTROLUJE ŠÍŘENÍ VIRU, PO VÁNOCÍCH MŮŽE ZAČÍT TŘETÍ VLNA

PŘIPOMÍNÁME: BABIŠ ŽÁDÁ LIDI O DODRŽOVÁNÍ BEZPEČNOSTNÍCH PRAVIDEL, PROTOŽE MINISTR BLATNÝ JE VELMI PŘÍSNÝ: PREMIÉR UVEDL, KDY SE ROZHODNE O OTEVŘENÍ SJEZDOVEK

Jana Dvořák

Recent Posts

Lucie Vondráčková čelí další vlně kritiky kvůli roli v seriálu: „Lucko, co Ulice z tebe udělala“

Není tajemstvím, že někteří diváci si nedokáží oddělit fikci od reality a herce vnímají jako…

4 hodinami ago

Eva Holubová si stěžuje na výpadky paměti: „Podivné zastavení v čase a prostoru. Je tu ještě jedno vnímání“

Eva Holubová na sociálních sítích často vypráví o svém životě. Herečka tentokrát na Instagramu popsala…

5 hodinami ago

Alena Vránová po dlouhé době vyrazila do společnosti: 91letá herečka získala další ocenění

Herečka Alena Vránová se proslavila rolí princezny Krasomily v pohádce Pyšná princezna. Letos v létě…

6 hodinami ago

Rodina mu dává sílu: nové foto nemocného Bruce Willise s roční vnučkou dojalo fanoušky

Hollywoodská legenda Bruce Willis se potýká s těžkou životní výzvou – frontotemporální demencí. Nemoc mu…

6 hodinami ago

Nad sňatkem pochybova: bývalá důvěrnice Bartošové odkrývá tajemství ze zákulisí manželství s Pomeje

Manželství Ivety Bartošové a Jiřího Pomeje se na první pohled zdálo jako pohádka. Svatba, novomanželská…

7 hodinami ago

Nečekané přiznání Agáty o Soukupovi: „Řekla jsem mu, že jsem se rozešla s Mirkem, přivezl pugét růží a přestal mi vykat“

Od rozchodu uplynulo už téměř 8 měsíců, ale Agáta Hanychová a Jaromír Soukup se dodnes…

8 hodinami ago