Macron řekl, že chápe a respektuje pocity muslimů po objevení karikatur proroka Mohameda

Francouzský prezident Emmanuel Macron zdůraznil, že karikatury proroka Mohameda uctívané muslimy byly publikovány v publikacích, které nejsou vládními projekty.

 

Zdroj: youtube.com

 

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že chápe pocity muslimů, které byly reakcí na vystoupení francouzského vydání karikatur proroka Mohameda.

Prezident to řekl televiznímu kanálu Al Jazeera v rozhovoru, jehož fragmenty byly zveřejněny 31. října. Macron zdůraznil, že respektuje city muslimů, ale ve Francii bude vždy bránit „svobodu mluvit, psát, myslet a malovat“. Hlava státu rovněž kritizovala výroky politiků, že karikatury byly „produktem státu“, který vznikl „v důsledku lží“.

 

Zdroj: thepage.ua

 

Macron zdůraznil, že karikatury produkovaly a zveřejňovaly „bezplatné a nezávislé noviny“, které nejsou nijak spojené s vládou.

16. října byl ve Francii zavražděn Samuel Pati, profesor historie na Conflans-Saint-Honorine College. Podezřelý byl během zatčení zabit. Jednalo se o 18letého muže z Moskvy čečenského původu jménem Abdullah Anzorov. Krátce před svou smrtí ukázal profesor v lekci o svobodě projevu karikatury proroka Mohameda. Francouzská policie oznámila 11 zadržených osob podezřelých z účasti na vraždě profesora historie.

 

Zdroj: thepage.ua

 

Po útoku na učitele Macron hovořil o „islamistickém separatismu“ a vyjádřil názor, že „islám je v krizi po celém světě“. Na rozlučce pro zesnulého profesora Pati-ho francouzský prezident řekl: „Budeme pokračovat, učiteli, budeme bránit svobodu, kterou jste tak dobře učili, a budeme chválit principy sekulárního státu, nevzdáme se karikatur a kreseb.“

Macronova slova byla kritizována řadou vůdců muslimských zemí, včetně tureckého prezidenta Recepa Erdogana. V čele Čečenska Ramzan Kadyrov, volal francouzského prezidenta „duchovním teroristou.“

 

Zdroj: thepage.ua

 

21. října se s učitelem rozloučili v Paříži. Na památku učitele promítal Charlie Hebdo v mnoha francouzských městech karikatury proroka Mohameda, poznamenává RFI. 29. října došlo ve Francii k sérii podobných útoků. Ráno v Nice zaútočila neznámá osoba nožem na kolemjdoucí, nejméně tři lidé byli zabiti, dva z nich byli zabiti v kostele. Útočník byl zadržen. Později vyšlo najevo, že v Avignonu ohrožoval kolemjdoucí muž vyzbrojený pistolí. Ve středu byl navíc v Lyonu zadržen muž, který se pokusil nastoupit do tramvaje vyzbrojen nožem s 30 centimetrovou čepelí. Ukázalo se, že pochází z Afghánistánu.

 

Zdroj: politeconomica.ru

 

Ve stejný den byla v Saúdské Arábii napadena stráž francouzského generálního konzulátu. 31. října neznámá osoba zranila ortodoxního kněze poblíž řeckého kostela ve francouzském Lyonu. Střelec zmizel.

 

Share