Šest návyků, které dělají pokožku předčasně starší

Stárnutí je přirozený fyziologický proces doprovázený evolučními změnami v lidském těle. Neměli byste se tohoto přírodního jevu bát, protože ve skutečnosti začínáme stárnout od prvního dne našeho narození a každé věkové období má své výhody i nevýhody.

 

Žena / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

 

Růst těla je samozřejmě způsoben hlavně genetickými faktory, ale v našem každodenním životě hraje důležitou roli také řada věcí, které mohou proces stárnutí urychlit nebo zpomalit. Pojďme se jimi zabývat podrobněji.

 

1. Příliš časté mytí

 

Žena si myje tvář / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

 

Samozřejmě jsou nezbytná hygienická opatření a udržování čistého těla. Příliš časté mytí (častěji než dvakrát denně) však narušuje sekreční aktivitu mazových žláz a bariérovou funkci pokožky, což vede k nadměrnému suchu a tendenci k vráskám.

 

2. Časté zkušenosti se stresem

 

Žena si myje tvář / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

 

Stres je vždy silná rána do těla, protože má extrémně negativní dopad na mnoho aspektů naší existence. Poškození struktury DNA, zvýšený krevní tlak, deprivace spánku a zvýšení hladiny glukózy v krvi – to vše způsobuje vážné poškození kůže i vnitřních orgánů.

 

3. Používejte opalovací krém pouze v létě

Dříve jsme chodili na opalovací krém jen v horkých letních dnech, než jsme šli na pláž, že? To je v zásadě nesprávný přístup. Chcete-li, aby vaše pokožka byla zdravá a mladistvá, měli byste pravidelně používat opalovací krém. Ultrafialové spektrum slunečního záření má škodlivý účinek v létě, zimě i za špatného počasí.

4. Nadměrné vyjádření emocí

 

Žena se usmívá / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

 

Když zažijete jakýkoli druh emocionální reakce a uděláte určitý výraz na tváři, určité obličejové svaly se stáhnou. Konstantní pohyb stejných svalových vláken vede k vzniku vrásek a záhybů v odpovídajících oblastech oblasti obličeje. Pokuste se alespoň občas ovládnout své emoce a přestat se mračit. A sluneční brýle vám v slunečných dnech ušetří potíže s mžouráním.

 

5. Návštěva solária

 

Žena v soláriu / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

 

Pokud plánujete zdravý a plnohodnotný život, zapomeňte na solária jednou provždy. Zvýšené vystavení ultrafialovému záření je přímou cestou k předčasnému stárnutí pokožky (výskyt vrásek, stařeckých skvrn, ztenčení pokožky). A to není zdaleka nejhorší věc. Lidé, kteří poprvé navštíví solárium před 35, zvyšují riziko melanomu o 75 %! Melanom je extrémně maligní kožní nádor, který postupuje a velmi rychle metastázuje. Krásné opálení za takové riziko nestojí.

6. Nesprávná výživa

 

Fastfood / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

 

Výzkum ukazuje, že strava s vysokým obsahem rychlých sacharidů urychluje proces stárnutí. Dermatologové často říkají: „Cukr je kožní jed.“ Naopak konzumace zeleniny a ovoce a potravin s vysokým obsahem bílkovin je vynikající prevencí změn souvisejících s věkem. Neměli byste se bát ani tuků, zejména nenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6). Zajišťují normální fungování mozku, kardiovaskulárního systému a udržují zdraví pokožky.

 

Úprava životního stylu je tedy jednou z hlavních a nejúčinnějších metod prevence změn souvisejících s věkem těla. Když se vzdáte špatných návyků a upravíte režim, udržíte svou duši a tělo zdravé po dlouhou dobu!

 

PSALI JSME: ZMĚNY, KTERÉ SLUŠÍ: STYLISTA PROMĚNIL ŘÍDKÉ VLASY ŽENY V OBJEMNÝ ÚČES S KADEŘEMI

PŘIPOMÍNÁME: PŘESTALA SE SAMA SOBĚ LÍBIT: STYLISTA Z NEATRAKTIVNÍ ŽENY VYTVOŘIL OBJEKT HODNÝ ZÁJMU

 

Share